Marula strom (Sclerocarya birrea) je příbuzný Mangu a roste ve velkém množství ve všech osmi zemích reprezentovaných PhytoTrade Afrika. Roste až do 18 m výšky, má šedou nevzhlednou kůru a širokou korunu. Je odolný vůči suchu a nejčastěji se vyskytuje v nízkých výškách v otevřených lesích.
Ovoce stromu Marula je o velikosti švestky s hladkou kůží, která je máslovito-žlutá, když je Marula zralá. Voňavá šťavnatá bílá dužina lpí na pevné hnědé skořápce, uvnitř které jsou dvě nebo tři semena. Jsou tak bohaté na olej, že i stlačením mezi prsty dostanete zajímavé množství Marula oleje.
Chuť ovoce je srovnávána s koktejlem chutí z guave, liči, jablka a ananasu a je oblíbená nejen u lidí, ale i u slonů, které jsou schopny za sladkou chutí Marul prochodit i několik kilometrů. Populární africký likér Amarula je založen na Marula ovoci. Sklizeň ovoce probíhá od února do června.
Marula olej je populární přísada do kosmetických produktů určených k péči o pleť, protože pleť a pokožku přirozeně zvláčňuje, vyživuje a revitalizuje. Snadno se vstřebává a obsahuje vysoký podíl kyseliny olejové, takže je ideální pro topickou aplikaci. Obsahuje vysoké množství přírodních antioxidantů a je jedním z nejvíce stabilních olejů, které jsou dnes k dispozici. Je desetkrát odolnější proti oxidaci jako olivový olej.
Účinky Marula oleje byly prokázány při zlepšení hydratace kůže, zjemnění pokožky a ke snížení zarudnutí pokožky. Studie ukázaly, že Marula olej má lepší výsledky než sladký mandlový olej ve všech třech účincích.
Tradiční použití
Léčebný olej z Marul se již dlouho používá jako kosmetický u jihoafrických žen, které ho používají jako olej na vlasy, na pleť, ruce a nohy. Jeho hydratační vlastnosti jsou obzvláště populární u lidí se suchou a popraskanou pokožkou. V Svazijsku ho tradičně používají těhotné ženy na zjemnění a vyhlazení strií.
Archeologické důkazy potvrzují, že Marula strom byl součástí života obyvatel jižní Afriky po tisíce let. Hromady skořápek z Marula ořechů z doby kamenné byly nalezeny v jeskyních v Zimbabwe spolu s vyřezávanými nástroji a mušlemi. Podobné nástroje se používají dodnes na rozlousknutí skořápky ořechu a na extrahování oleje ze semen.
Název podle INCI - Sclerocarya Birrea (Marula)
Zajímavé linky