Bingenheimer BIO Semínka ČERVENÁ ŘEPA Robuschka (Demeter certifikát)
Bingenheimer BIO Semínka ČERVENÁ ŘEPA Robuschka (Demeter certifikát)
Intenzivní odrůda se silným listem. Kulatá s hladkým povrchem, velmi dobrá odrůda s rovnoměrně tmavočervenou dužinou. Stejně dobře se hodí na čerstvé použití i na skladování a zpracování. Příjemná ovocná sladká chuť. Dobrá i do salátů. Více
Kód produktu: G345 EAN: 4260012642223 Doprava již od 79 Kč, ZDARMA u objednávek nad 2000 Kč. | Možnost platby kartou, Google Pay, Apple Pay, bankovním převodem, dobírkou nebo odloženou platbou.
Intenzivní odrůda se silným listem. Kulatá s hladkým povrchem, velmi dobrá odrůda s rovnoměrně tmavočervenou dužinou. Stejně dobře se hodí na čerstvé použití i na skladování a zpracování. Příjemná ovocná sladká chuť. Dobrá i do salátů. Více
Kód produktu: G345 EAN: 4260012642223 Doprava již od 79 Kč, ZDARMA u objednávek nad 2000 Kč. | Možnost platby kartou, Google Pay, Apple Pay, bankovním převodem, dobírkou nebo odloženou platbou.
Bingenheimer BIO Semínka ČERVENÁ ŘEPA Robuschka (Demeter certifikát)
Intenzivní odrůda se silným listem. Kulatá s hladkým povrchem, velmi dobrá odrůda s rovnoměrně tmavočervenou dužinou. Stejně dobře se hodí na čerstvé použití i na skladování a zpracování. Příjemná ovocná sladká chuť. Dobrá i do salátů.
Výsevní kalendář:
Pěstování:
Hloubka setí: 3-4 cm
Vzdálenost výsadby: nejméně 30 x 5-10 cm
Termín: od poloviny dubna do poloviny července
Optimální množství rostlin: 50-60 rostlin / m²
Oblíbenou zeleninu, ze které se dělají polévky, šťávy, pomazánky a různé přílohy, si můžeme vypěstovat ve vlastní zahrádce a budeme mít jistotu, že víme, co jíme.
Nejvíce se jí daří v teplejších oblastech. Netřeba ji vysévat brzy, protože vyběhne do květu - je ji možné vysít ještě v průběhu června, takže jsme nic nezmeškali. Červen je dokonce hlavním obdobím výsevu červené řepy. Semínka ukládáme do hloubky 3-4 centimetry, řádky by měly být od sebe vzdáleny přibližně 30 centimetrů. Na to, abychom se těšili z dobré úrody, je důležité kypření.
Její původ je ve Středomoří a v atlantickém prostředí. Je známá a oblíbená jak v Evropě, tak v Severní Americe a mnoha asijských zemích. První záznamy o červené řepě jsou staré asi 3 000 let a pocházejí z Babylonu. Byla známá i ve starém Římě, kde ji tehdy bohatě využívali, jednak jako jídlo, ale zejména jako lék. Díky antice se rozšířila i do celé Evropy.
Obsah vitamínů a minerálů v červené řepe
Červená řepa v 100 g bulvy obsahuje asi 70 mg sodíku, 380 mg draslíku a 20 mg vápníku, dále obsahuje hořčík a z mikroprvků rubidium a cesium. Důležitý je obsah rostlinných barviv, antokyanů, zabraňujících křehnutí cév. Z vitamínů obsahuje vitamin C, vitaminy skupiny B a další.
Rostoucí a dozrávající červená řepa intenzivně čerpá živiny z půdy a její specialitou je křemík. Další předností červené řepy je mimořádně vysoký obsah kyseliny listové a vlákniny. Červená řepa obsahuje v hojném množství betain, který brání rozvoji kornatění tepen a podporuje činnost jater.
Listy červené řepy jsou také jedlé a obsahují betakaroten, vápník a železo. Upravujeme jejich stejně jako špenát.
Z hlediska výživy je čerstvě uvařená řepa stejně dobrým, dokonce možná lepším zdrojem živin než syrová. Obsahuje vyšší hladinu většiny minerálních látek, především draslíku.
Červená řepa zpevňuje pokožku, cévy, kosti a vazivová tkáň, aktivizuje produkci červených krvinek a okysličování buněk, neutralizuje a odstraňuje toxiny, zejména v mozku, podporuje optimistickou náladu, dodává vlasům lesk, pokožce hebkost a nehtům pevnost.
Co je certifikace DEMETER
Demeter je značka pro produkty z biodynamického zemědělství. Jen přísně kontrolováni a smluvně vázáni partneři mají dovoleno používat značku Demeter. Komplexní proces ověřování zajišťuje přísné dodržování mezinárodních Demeter standardů výroby a zpracování, jakož i příslušné ekologické předpisy v různých zemích; kontroluje se každý krok, od zemědělské výroby a zpracování až po konečné balení výrobků.
Holistické požadavky na výrobky certifikované Demeter-em dokonce přesahují přísná vládní nařízení a předpisy. Nejenže vylučují použití syntetických hnojiv a chemických přípravků na ochranu rostlin při pěstování zemědělské plodiny a umělých přísad během zpracování, ale také vyžadují velmi specifická opatření k posílení životních procesů v půdě. Zemědělci a zpracovatelé s certifikátem Demeter aktivně přispívají k utváření budoucnosti, kde stojí za to žít, produkují potraviny s reálnou chutí - skutečné "Potraviny s charakterem". Demeter, to je značka, které můžete důvěřovat.
Specifika certifikace Demeter
Biodynamické zemědělství představuje holistický přístup k zemědělství, kde má vitalita nejvyšší prioritu. V roce 1924 ho v sérii přednášek představil svým posluchačům zakladatel, Rudolf Steiner. Biodynamické zemědělství vrací do půdy více než si v procesu pěstování plodin a zvířat bere; farma je považována za organismus, ve kterém jsou rostliny, zvířata a lidské bytosti integrované dohromady.
Součástí biodynamického pěstování plodin je rovněž zohlednění kosmických procesů. Počítá se například s vlivem planet, hvězd, měsíce, slunce, souhvězdí a jejich umístění v zvěrokruhu.
V roce 1928 byla zavedena ochranná značka Demeter pro označení produktů biodynamického zemědělství. Tuto značku mohou používat pouze produkty, které kromě dodržení požadavků a směrnic pro ekologické zemědělství v dané zemi splňují i přísný standard Demeter.
Kosmická konstelace
Kosmické konstelace jsou respektovány do takové míry, jako je to prakticky možné. Měsíc a planety mají vliv na růst kořenů, listů, květů a plodů - tak jak mají měsíční fáze vliv na mořský příliv a odliv.
Celostní zemědělství
V celostním zemědělství, přesněji nazvané "holistická agro-kultura", je důležité si uvědomit, obnovit a podpořit přírodní cykly a vzájemné vztahy: stromy, keře a živé ploty poskytují úkryt před větrem a sluncem a slouží jako hnízdiště a prostor na život pro ptáky a malá zvířata. Rostliny jsou schopny vytvářet humus a obohacovat půdu živinami prostřednictvím rozkladu rostlinného materiálu a symbiózy mezi jejich kořeny a mikroorganismy. Tento proces může být urychlen a optimalizován výrobou a používáním kompostu a střídáním plodin.
Na druhé straně, na takové žijící půdě mohou růst zdravé rostliny, které poskytují základ zdravé výživy pro zvířata a lidi. Byli jsme schopni zkrotit / domestikovat některá zvířata - především přežvýkavce (jejich trus je nezbytný pro dobrý kompost), drůbež a včely. Ale divoká zvířata jsou rovněž nezbytné pro holistické zemědělství, například drobné savce, jako jsou ježci, myši a jiné, ptáci a různý hmyz udržují život v křehké přírodní rovnováze.
Celostní zemědělství má i jiný důležitý aspekt pro životní prostředí: úrodná půda může vázat uhlík. To, že naše půda již není "naživu", je podstatnou příčinou globálního oteplování!
Například v Egyptě, iniciativa SEKEM pracuje již 35 let v souladu s principy celostního zemědělství. K dnešnímu dni, na téměř 700 akrech pouště, byla SEKEM-em dosažena úrodná půda (1 akr = 4 046,873 m2).
Oficiální stránka certifikace DEMETER: www.demeter.net
Země: Německo
Certifikáty:
Parametry
Země původu | Německo |
---|