Quinoa lívance (veganské a bezlepkové)

Pokud jste je ještě nezkoušeli, je nejvyšší čas jak obohatit chuťové pohárky o nový zážitek.

Lívance či palačinky z quinoy se připravují mimořádně snadno. Potřebujete pouze mixér a 3 klíčové ingredience:

🥞 šálek quinoy - surová a namočená přes noc ve vodě (cca na 8 hodin)

🥞 1 a 1/4 šálku rostlinného mléka

🥞 javorový nebo jakýkoli sirup na dochucení

Postup

Jak jsme si již řekli, quinoa byla přes noc namočená ve vodě. Je třeba ji slít a propláchnout v horké vodě, aby se ztratila nahořklá chuť. Takto nevařenou quinou šoupnu do mixéru spolu s rostlinným mlékem a troškou sladkého sirupu a vše dokonale vymixujeme na hladkou palačinkovou směs. Já ráda přidám i trošku chia semínek, jen pro pocit hustšího těsta.

Chceme dosáhnout, aby směs měla hustou konzistenci, ale aby byla stále slévatelná. Pokud je příliš hustá, přidejte malé množství mléka nebo vody a znovu zamíchejte.

Na velké nepřilnavé pánvi na středně nízké teplotě zahřejte kokosový olej. Přidejte těsto a vytvarujte si lívanečky. Nechte do zlatova propéct a otočte, jako u klasických lívanců. Podávejte teplé na milión způsobů s různým ovocem či marmeládou nebo oříškovou pomazánkou.

Quinoa je jednou z nejzdravějších potravin na světě. Proč ji jíst?

Je zdrojem všech esenciálních aminokyselin

Esenciální aminokyseliny si lidské tělo nedokáže vyprodukovat vlastními silami, proto mu je musíme dodat formou potravin. Quinoa obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, a proto se o ní říká, že je komplexním zdrojem proteinů. Ve sto gramech se nachází 14-18 g bílkovin.

Nechybí ani vláknina, železo a další látky

Ve stravě člověka, který se snaží žít zdravě, nesmí chybět rozpustná a nerozpustná vláknina. V stogramové porci se nachází cca 7 g vlákniny. Zasytí a podpoří činnost trávicí soustavy. Quinoa obsahuje železo, vápník, hořčík, zinek, draslík, B vitamíny, vitamín E, esenciální mastné kyseliny atd. Sto gramů je zdrojem přibližně 368 kalorií.